PRIMARIA COMUNEI SPRING

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Spring cu cele 4 localitati componente: Spring, Drasov, Cunta si Vingard, este asezata in partea de sud-est a teritoriului judetului Alba, in Podisul Secaselor, la distanta de 40 km fata de municipiul Alba-Iulia si 24 km fata de orasul cel mai apropiat - Sebes.
    Suprafata cuprinde in teritoriul administrativ 9113 ha.
    Relieful comunei Spring este reprezentat in special de dealuri line care coboara in altitudine incepand de la Vingard spre Spring, Drasov si Cunta. In lungul firului de apa, ce strabate cele 4 sate componente ale comunei, se intind luncile.
    Clima are un caracter continental cu temperatura medie anuala de 9.5 grade. Temperatura medie a lunii ianuarie este de - 3.3 grade si a lunii iunie de 20.5 grade. Precipitatiile sunt neuniforme in timpul anului.
    Reteaua hidrografica este uniform repartizata. Paraurile care strabat teritoriul comunei de la Vingard pana la Cunta isi unesc cursurile in Secasul sudic ce trece prin localitatea Cunta si care se varsa in Raul Sebes. Paraul care vine dinspre satul Boz spre Drasov formeaza cateva lacuri artificiale in care s-a amenajat o ferma piscicola ce reprezinta si loc de agrement.
    In ce priveste dinamica populatiei, in perioada 1992-2002 se constata o usoara scadere a numarului de locuitori datorata plecarilor definitive din comuna a cetatenilor de etnie germana si a faptului ca populatia la sate este imbatranita. La data de 1 ianuarie 2004 populatia comunei Spring era de 2455 locuitori.

    Istoric
    In podisul Secaselor, la marginea judetului Alba si in vecinatate cu judetul Sibiu, se afla comuna Spring. In prezent comuna Spring face parte din judetul Alba ce se mai numea candva Comitatul Albei de Jos. Comuna se compune din satele Spring, care este centru de comuna, Vingard - la 5 km spre vest, iar spre sud la 5 km satul Drasov si la 7 km satul Cunta.
    In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, comuna cunoaste convulsiile economico - sociale si politice ale timpului. In anul 1945, prin reforma agrara, a avut loc improprietarirea populatiei romanesti, dand speranta unui trai mai bun, dar colectivizarea fortata din perioada 1950-1960 a dus la risipirea acestei sperante. Dupa 1968 asistam la o usoara redresare economica, sociala si culturala, insa inasprirea regimului comunist dupa 1978 a dus la emigrarea masiva a populatiei de nationalitate germana din satul Vingard in Germania.
    Revolutia din decembrie 1989 a deschis o noua pagina in istoria comunei, creand posibilitatea unei noi relansari in domeniile economic, social si cultural.

    Personalitati originare din comuna Spring:    
    Un intelectual de seama, remarcat si de marele nostru istoric Nicolae Ioarga intr-una din lucrarile sale, este Gavril Munteanu, nascut in localitatea Vingard in anul 1812. Dascal si carturar de seama, se remarca si pe plan politic, la fel ca si prefectul de Hunedoara Nicolae Solomon din Spring, in revolutia din 1848.
    Gavril Munteanu a fost membru al  Societatii Academice Romana, autorul unor valoroase traduceri, printre care traducerea completa a operelor lui Tacitus, impreuna cu George Baritiu a editat un dictionar german-roman, afirmandu-se ca un deosebit pedagog. Se stinge din viata la o varsta timpurie in 1869, la numai 57 ani.

    Poporul nostru, ca si alte popoare, pentru a-si putea exercita cultul divin a inaltat in cinstea lui Dumnezeu edificii marete numite biserici, avand fiecare un anumit hram:
  • biserica ortodoxa Spring - "Sfintii arhangheli Mihail si Gavril"
  • biserica ortodoxa Cunta -  "Sfantul Nicolae"
  • biserica ortodoxa Drasov - "Adormirea Maicii domnului"
  • biserica ortodoxa Vingard - "Sfantul Apostol Andrei"